Les conferències estan relacionades per ordre de dates, de la més recent a la més antiga. Aquestes conferències formen part del programa Pessics de Ciència que el Centre Cultural Sant Josep, realitza tots els dimecres a partir de les 19.00 hores. Aquestes conferències estan pensades per a gaudir-les "in situ", en directe. De tota manera pensem que els continguts que s'exposen són prou interessants per posar-les a l'abast de tothom

Rellotges biològics. Els ritmes circadiaris i les seves alteracions en les persones.




Centre Cultural Sant Josep
L'Hospitalet, 30 d'abril, de 2014.


La cronobiologia és una especialització de la biologia que té per objectiu examinar els fenòmens dels cicles periòdics en organismes vius.
Tots els éssers vius estan regits per rellotges interns que generen variacions, que es repeteixen aproximadament cada 24 hores, en el seu metabolisme, fisiologia i  comportament, i que es coneixen amb el nom de ritmes circadiaris. Les persones no en som una excepció. Tot i que el sistema circadiari funciona per si mateix és molt sensible a la quantitat de llum que arriba des de la retina.
Explicarem com es manifesten els ritmes interns, quin és el funcionament del nostre rellotge diari, i com les seves alteracions, induïdes per canvis d'horari -com el jet-lag o els treballs rotatoris- poden influir en la nostra salut.

A càrrec de la Dra.Trinitat Cambras Riu, professora titular de Fisiologia  a la Facultat de Farmàcia. Universitat de Barcelona.