Les conferències estan relacionades per ordre de dates, de la més recent a la més antiga. Aquestes conferències formen part del programa Pessics de Ciència que el Centre Cultural Sant Josep, realitza tots els dimecres a partir de les 19.00 hores. Aquestes conferències estan pensades per a gaudir-les "in situ", en directe. De tota manera pensem que els continguts que s'exposen són prou interessants per posar-les a l'abast de tothom

Els cristalls al nostre entorn.




Centre Cultural Sant Josep
L'Hospitalet,  9 d'abril, de 2014.

Organitzada amb el Departament de Cristal•lografia, Mineralogia i Dipòsits Minerals. Facultat de Geologia. Universitat de Barcelona.

Els cristalls són presents en el nostre entorn quotidià de forma abundant i els utilitzem habitualment de formes molt diverses. Des de l'alimentació, fins a les pantalles de televisió, passant pels fàrmacs, els cosmètics, els pigments, els minerals i en particular les gemmes. La xocolata, el pernil, la sal comuna, el sucre, molts productes farmacològics, els diamants, els panells fotovoltaics, les pintures i molts components del nostre cos estan formats totalment o parcialment per matèria cristal•lina. Per poder-ne fer ús, cal conèixer-los, estudiar-los, i deduir-ne les  propietats.

Farem una succinta revisió d'alguns d'aquests exemples, establirem alguns conceptes fonamentals i ens adonarem de la importància dels cristalls en el món natural i tecnològic. El 2014, Any Internacional de la Cristal•lografia, ens ofereix una bona oportunitat per descobrir i aprofundir en el món dels cristalls.

A càrrec de Miquel Àngel Cuevas-Diarte, professor emèrit. Equip d'Aliatges Moleculars, Departament de Cristal•lografia, Mineralogia i Dipòsits Minerals. Facultat de Geologia. UB.