Les conferències estan relacionades per ordre de dates, de la més recent a la més antiga. Aquestes conferències formen part del programa Pessics de Ciència que el Centre Cultural Sant Josep, realitza tots els dimecres a partir de les 19.00 hores. Aquestes conferències estan pensades per a gaudir-les "in situ", en directe. De tota manera pensem que els continguts que s'exposen són prou interessants per posar-les a l'abast de tothom

Erupcions volcàniques recents, lliçons per aprendre



27 de febrer, de 2019

Centre Cultural Sant Josep
Conferència

La xerrada intentarà explicar en termes didàctics com funciona el vulcanisme terrestre i de quina manera ens afecta quotidianament i com fem per estudiar les seves erupcions i productes i, en la mida del possible, evitar els seus efectes adversos sobre la població i les infraestructures. Per fer això explicarem en un cert detall l’erupció del volcà Eyjafjallajökull de 2010, i també les de Puyehue-Cordón Maulle de 2011 (Xile) i la submarina de La Restinga de 2011 a l’illa de El Hierro (Canàries).

A càrrec de Domingo Gimeno Torrente, catedràtic de Petrologia i Geoquímica, Universitat de Barcelona. És autor o coautor de més de 235 publicacions científiques, més de 90 en revistes internacionals recollides al Science Citation Index; també, de més de 260 comunicacions en congressos internacionals. Ha dirigit 6 tesis doctorals, 13 tesis de Màster, i 18 treballs de final de carrera. Ha estudiat volcans extingits i actius, els seus mecanismes eruptius, i les seves roques en diferents contextos geològics: Canàries, Pais Basc, Garrotxa i província neògena catalana; Itàlia (illa de Sardenya, Vesubi, Etna, Lazio, Toscana), Grècia, Islàndia, El Salvador, Argentina, Xile, fons oceànic de la Mediterrània Nordoccidental.

A més de l’estudi del vulcanisme i els seus productes, els seus interessos científics són molt variats i inclouen petrologia en sentit ampli, estudi de jaciments minerals, síntesi i caracterització de zeolites i altres silicats, estudis de geoquímica ambiental, de degradació de monuments (mal de la pedra) i estudi arqueomètric (químic) de vidre històric (medieval, romà, islàmic) i els seus productes d’alteració.