Les conferències estan relacionades per ordre de dates, de la més recent a la més antiga. Aquestes conferències formen part del programa Pessics de Ciència que el Centre Cultural Sant Josep, realitza tots els dimecres a partir de les 19.00 hores. Aquestes conferències estan pensades per a gaudir-les "in situ", en directe. De tota manera pensem que els continguts que s'exposen són prou interessants per posar-les a l'abast de tothom
L’Ictus, quan el cervell deixa de funcionar
Dimecres, 16 de novembre de 2016
Biblioteca de Bellvitge
L'Hospitalet
Conferència
L’Ictus, quan el cervell deixa de funcionar
Cada any l’ictus afecta 15 milions de persones a les quals provoca un quadre divers de símptomes que dificulta dràsticament el retorn a la seva vida diària. De fet, a causa de la baixa taxa de rehabilitació, actualment l’ictus es considera la primera causa de discapacitat permanent adulta en els països desenvolupats.
La increïble potència del cervell humà rau en una extrema complexitat que avui tot just comencem a comprendre. Per això, desxifrar les connexions entre la funció neural i la seva transducció funcional resulta imprescindible per a poder desenvolupar teràpies més eficients.
En aquesta xerrada també tractarem aspectes més rellevants de l’ictus, parlarem dels avenços més recents de la neurociència en aquest camp i mostrarem quines línies de recerca desenvolupem a l’IBEC per a millorar les teràpies de neurorehabilitació existents.
A càrrec de la Dra. Oiane Urra, biotecnòloga i enginyera biomèdica especialitzada en el processament de senyals biomèdics i el disseny d’entorns interactius de neurorehabilitació orientats a reparar els danys motors d’origen neural.
L’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) és un centre de recerca interdisciplinària, amb seu a Barcelona, que porta a terme una recerca d’excel•lència interdisciplinària a les fronteres de l’enginyeria i les ciències de la vida, per tal de generar nous coneixements mitjançant la unió de camps com la nanomedicina, la biofísica, la biotecnologia, l’enginyeria de teixits i les aplicacions de la tecnologia d’informació a la salut.
El coneixement que existeix en els grups de recerca de l’IBEC s’estructura en tres grans branques: la nanomedicina, l’enginyeria cel•lular i tissular, i les TIC per a la salut. Els grups estan al servei de la ciència i la societat per avançar en tres grans àrees d’aplicació: bioenginyeria per a la medicina del futur, bioenginyeria per a teràpies regeneratives i bioenginyeria per a l’envelliment actiu.
Entre els beneficiaris de la Fundació Institut de Bioenginyeria de Catalunya s’inclouen les universitats, els centres de recerca, la comunitat científica, el sector empresarial que impulsa la recerca en el camp de la bioenginyeria, i la societat en general.
L’IBEC és col•laborador habitual del projecte Pessics de Ciència.
Aquesta conferència se celebra en el marc del Dia Mundial contra l’Ictus.