Les conferències estan relacionades per ordre de dates, de la més recent a la més antiga. Aquestes conferències formen part del programa Pessics de Ciència que el Centre Cultural Sant Josep, realitza tots els dimecres a partir de les 19.00 hores. Aquestes conferències estan pensades per a gaudir-les "in situ", en directe. De tota manera pensem que els continguts que s'exposen són prou interessants per posar-les a l'abast de tothom
Un passeig pel nanomon: la revolució de les nanotecnologies
Centre Cultural Sant Josep
L'Hospitalet, 27 de maig, de 2015
Les TICs (Tecnologies de la Informació i Comunicacions) van revolucionar el processament, emmagatzematge i transmissió d'informació, distanciant el món virtual de la realitat material. Les biotecnologies van modificar els organismes vius, ajustant-los per a funcions específiques i confonent la tradicional diferència entre artificial i natural. Les nanotecnologies, que conformen la nova revolució tecnològica en curs, alteren les conegudes propietats físico-químiques dels materials; no se circumscriuen a la informació, ni als organismes vius, sinó que afecten a la matèria en termes generals, sent la revolució tecnològica de més ampli espectre que s'ha conegut mai.
Les Nanotecnologies operen en escales de milionèsimes de mil·límetre i per a poder veure el seu potencial real, hem d’anar molt més enllà de l’ "escala humana", l’escala “macro”; ens trobarem amb materials més forts, més lleugers, cures contra el càncer no invasives, la invisibilitat... i el més interessant és que això és una realitat present i no una ficció futura.
D’aquesta manera establirem un “nanodiàleg”, que us apropi a aquest fantàstic nanomon i que us permeti entendre una mica millor tots els aspectes relacionats amb les oportunitats i els efectes de la nanotecnologia.
A càrrec de Jordi Diaz, Llicenciat i Doctor en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona; Enginyer de Materials per la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment coordina la Unitat de Tècniques Nanomètriques dels CCiTUB i també és responsable de Nanodivulga UB. És editor de la revista BCNano Newsletter dels CCiTUB.