Les conferències estan relacionades per ordre de dates, de la més recent a la més antiga. Aquestes conferències formen part del programa Pessics de Ciència que el Centre Cultural Sant Josep, realitza tots els dimecres a partir de les 19.00 hores. Aquestes conferències estan pensades per a gaudir-les "in situ", en directe. De tota manera pensem que els continguts que s'exposen són prou interessants per posar-les a l'abast de tothom

Eclosionant el passat. Ous de dinosaure a Catalunya.




Centre Cultural Sant Josep
L'Hospitalet, 10 de desembre, de 2014


Els Pirineus catalans contenen un dels registres més importants en l’àmbit mundial amb restes de dinosaures, no només per la seva diversitat sinó també per la seva abundància. A més, aquest registre fòssil aporta informació única de la fl ora i fauna dels últims 15 milions d’anys, que permet l’estudi dels ecosistemes europeus previs a l’extinció de fi nals del període Cretaci, fa aproximadament 66 milions d’anys. Els estudis paleontològics realitzats a la zona durant els últims vint anys han permès descriure nombroses espècies d’ous, algunes d’elles exclusives del territori peninsular. Per la seva riquesa, diversitat i edat geològica, el registre d’ous de dinosaures del Catalunya ofereix una oportunitat única per a l’estudi paleontològic d’aquestes restes, que obre una finestra a la vida més íntima del dinosaures com és la seva reproducció.

A càrrec d’Albert Garcia Sellés, investigador post-doctoral, Grup de Recerca de Faunes del Mesozoic, Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.