Les conferències estan relacionades per ordre de dates, de la més recent a la més antiga. Aquestes conferències formen part del programa Pessics de Ciència que el Centre Cultural Sant Josep, realitza tots els dimecres a partir de les 19.00 hores. Aquestes conferències estan pensades per a gaudir-les "in situ", en directe. De tota manera pensem que els continguts que s'exposen són prou interessants per posar-les a l'abast de tothom

Còctel mate-musical: 2/3 de fraccions + 1/3 d'harmonia. Centre




Centre Cultural Sant Josep
dimecres ,2 de juny de 2010, a les 19.30 h.

Diuen que Pitàgores va ser el primer que va intentar establir un vincle directe entre la música i les matemàtiques. Des d'aquell moment molts altres matemàtics van intentar afinar, mai millor dit, les relacions entre tots dos mons. Un d'ells, Leibniz, va arribar a dir que la música és una forma de comptar sense adonar-te que ho fas. Pitàgores parlava de la "música de les esferes"; nosaltres intentarem entrar a les "esferes de la música" veient com, a partir del càlcul amb fraccions i amb unes gotes d'harmonia, podem construir l'escala musical. Tot plegat amb una mica d'acompanyament musical.

A càrrec de Joan Jareño, professor de matemàtiques de l'IES Alella i membre del CREAMAT i de Francina Turón, doctora en Ciències Físiques, pianista i violoncel•lista, professora de música a l'IES Sant Vicenç.