Les conferències estan relacionades per ordre de dates, de la més recent a la més antiga. Aquestes conferències formen part del programa Pessics de Ciència que el Centre Cultural Sant Josep, realitza tots els dimecres a partir de les 19.00 hores. Aquestes conferències estan pensades per a gaudir-les "in situ", en directe. De tota manera pensem que els continguts que s'exposen són prou interessants per posar-les a l'abast de tothom

La medicina tradicional xinesa, a la Xina i al món



Dimecres, 4  d’octubre,  de 2017, a les 19 h
Auditori Barradas
Conferència inaugural:
La medicina tradicional xinesa, a la Xina i al món

Una panoràmica de quina és la vigència d’aquesta medicina, tant al seu lloc d’origen com a occident.

A càrrec del professor Zhang Xiangyong, responsable del projecte del Centre Europeu de medicina tradicional xinesa a l’Hospitalet.


El professor Zhang, graduat en medicina, investigador i especialista en medicina tradicional xinesa, va explicar que el centre europeu que s’instal·larà a L’Hospitalet “tindrà cinc serveis: clínica per a tractaments, centre d’investigació, centre de formació, un espai cultural amb un museu i un mercat d’herbes xineses, una de les bases de la nostra medicina, a més d’un espai d’administració. En el futur pensem poder obrir també un restaurant”.

El professor també es va mostrar molt satisfet de l’acollida del màster en medicina tradicional xinesa que el curs passat va començar a impartir-se impartit per la UB, la Pompeu Fabra i la Universitat de Pequin. “És un màster oficial, amb professors xinesos. Els alumnes que van fer el primer curs estan ara fent pràctiques a Pequin. Aquesta setmana vaig rebre un correu electrònic d’ells i estan molt contents”.

Zhang explica que van triar la Godó i Trias per instal·lar el centre perquè “està a l’entorn de Barcelona, perquè és una zona nova en expansió i perquè la seva arquitectura ens recorda la cultura xinesa”.

El professor va explicar als assistents a la conferència la tradició de la medicina xinesa, amb 3.000 anys d’antiguitat, nascuda de la filosofia del país i desenvolupada amb anys d’investigació científica. A la Xina, un 15% dels hospitals estan especialitzats en aquestes teràpies, que atenen un 17,8% dels pacients.

Al món hi ha 16 centres de medicina tradicional xinesa, inclòs el pròxim de L’Hospitalet, i tenen previst obrir-ne nou més. Els seus tractaments es fan servir en 183 països, especialment l’acupuntura, la disciplina més coneguda. A Europa, Alemanya, França, Holanda i Gran Bretanya van ser pioners en oferir-la a la població. A Espanya, la medicina tradicional xinesa no està legislada i es considera medicina alternativa. Actualment, el govern de Pequin està treballant amb l’Hospital Clínic per poder oferir els tractaments xinesos als pacients catalans.

La investigadora Tu Youyou va obtenir l'any 2015 el premi Nobel de medicina per una investigació per tractar la malària basada en la medicina tradicional xinesa. L'OMS també reconeix els beneficis dels seus tractaments.